tiistai 28. helmikuuta 2017

Katselmus, valun valmistelu ja väliovet

Dodii! Mun on nytten loma ohi ja on aika päivitellä vähän loman aikaansaannoksia.

KATSELMUS
     Rakennustarkastaja tosiaan kävi tekemässä katselmuksen. Hän halusi erityisesti nähdä kylpyhuoneen pohjan, mutta jotankin tuli sellainen olo, että hän kutsui itsensä paikalle vain silkasta uteliaisuudestaan :D Täytyy kyllä sanoa, että poikkeuksellisen järkevä rakennustarkastaja. Toki en ole montaa tavannutkaan, mutta ennakko-odotukset ihmisillä tuntuu olevan sellaiset, että rakennustarkastaja on ikään kuin "vihollinen", jonka tehtävä on nipottaa turhasta. Mutta tämä tarkastaja oli toista maata. Oikein ymmärtäväinen ja hän tuntui tajuavan oikein hyvin, ettei vanhaa rakennusta tule pilata noudattamalla pilkun tarkasti nykypykäliä. Eli tällä saralla ei mitään ongelmia

VÄLIOVET

   
     Siinä joutessani, kun vartosin rakennustarkastajaa, otin työn alle väliovet. Tosiaan suunnilleen kaikki talon vanhat väliovet oli kannettu vintille säilöön varmaankin joskus 70-luvulla ja siellä sitten tiivis maalipinta ja kosteus oli tehtävänsä tehnyt. Maali oli aika tarkkaan irronnut, mutta yllättävän paljon täytyi viellä kaavinta käyttää. Melko äkkiä sai maalit hävitettyä.

     Näin komea ovesta tuli! Ajatus tuon maalaamisesta tekee pahaa, mutta kai se on melkeen siitä huolimatta maalattava. Pellavaöljymaalilla, jottei tälläistä kaavintatyötä tarttis mun enää koskaan näille oville tehdä.
     En kyllä oikein tiedä, mitä loppujen lopuksi näillä kaikilla ovilla teen, sillä pohjaratkaisu on sen verta ovinen, ettei nykyään niin suljetuista tiloista oikein piitata. Onneksi vanhat ovet on helppo sentään nostaa pois saranoilta. Ainakin opettajan olohuoneen ja keittiön välinen ovi lienee turha ja tiellä.
     Tälläistä samanlaista käsittelyä kaipaa opettajan asunnon puolla yhteensä 11 ovea, joten hommaa riittää. Voi olla kyllä, että en kaikkia nyt heti tee, sillä aika loppuu kesken. Pahimmat alta pois ja muita voi sitten laitella, kun aikaa on enempi. Aiettä kuinka hienoa olisikin kesäauringossa lintujen laulua kuunnellessa kaapia kaikessa rauhassa!

VALUN VALMISTELU

     Rakennustarkastajan käynnin jälkeen pinkasinkin kaasu pohjassa hetimmiten naapuripitäjään rautakaupoille. Ostin samoin tein kuivabetonin, raudoitusverkkoa, kevytsoraharkkoja pesuhuoneen seiniin, kipsilevyä, vaneria ja aivan jumalattoman törkeen kallista lujalevyä. Oikeen kotiin kuljetuksella. Ajattelin ottaa kaikki suuret tarvikkeet nyt kerralla, ettei täytyisi vähään aikaan hommata kuljetusvälineistöä. Mutta tietenkään en muistanut, että vessan seinä kaipaa jotakin pinnoitetta myös olohuonetta vasten olevalle seinälle...
     Ensiksi vähän eristelin Kätevä -eristeellä vessan lattiaa loppuun. Tuntui olevan aika suuri vaikutus kämpän lämpötalouteen :D

     Tämä lattian koolaus on tehty siis kahdella 6 tuumaisella lankulla, joten kokonaiseristepaksuus on ihan mukava 30cm. Alapohjan eristys on muualla jopa parempi kuin uudisrakennuksissa ja tähän märkätilojenkohdalle tulee ihan hyvin kuienkin eristettä.

    Seuraavaksi olikin vuorossa vanerointi. Vähän täytyi askarrella kuviosahalla läpivientejä.
   
     Vanerin päälle laitoin viellä ilmasulkupaperin. Olen käyttänyt Arvopaperi-ilmansulkupaperia ja siinä on sisällä ohuen ohut muovikalvo. Ilmansulkupaperin ei siis piäisi läpäistä nestemäistä vettä. Ajatuksena oli alunperin vain estää betonia valumasta eristeitten sekaan kaikista koloista. Sitten mieleeni tulikin, että ilmansulkupaperi voisi olla hyvä myös siksi, että jos vesieriste pääsee vuotamaan, vesi ei pääsisi niin helposti betonista alaspäin puurakenteita lahottamaan, vaan betonilaatta kastuisi, jolloin esimerkiksi kaakelit saattaisi lähteä irtoamaan ja vaurio ilmentäisi itsensä ennen kuin koko rossipermanto olisi mädäntynyt. Valuvaiheessa nousi myös sellainen asia esille, että valussa, kun betonimassa alkaa kovettumaan, betonin pintaan nousee vesi. Ja tätä vettä sitten aika lailla valtoimenaan oli kaikkialla. Nyt kun vesi ei päässytkään ilmansulkupaperin ansiosta kastelemaan eristeitä. Märkä kylmä betoni ja alla kastuneet eristeet ei oikein hyvältä vaihtoehdolta tuntunut. Rakenteen molemmin puolin ei saisi olla tiivistä pintaa, mutta tässä tapauksessa en nää siinä mitään ongelmaa, sillä pienet kosteuspitoisuudet pääsevät kuitenkin etenemään ilmansulkupaperin läpi. Rakenne siis silti hengittää alaspäin, joten pienten kosteusvuotojen ei pitäsi olla kovin haitallisia.
      Mahdollinen tuleva sähköurakoitsijafirma halusi tulla asentamaan lattialämmityskaapelin aloituksen ja anturiputket.  Minä sitte nippusiteillä napsi kaapelin paikoilleen. Pesuhuoneitten pinta-alat ovat 3 ja 4 neliömetriä ja kumpaankin tuli 400W tehoinen lattialämmitys. Raudoitusverkko on 8mm harjaterästä 200mm silmäkoolla. Heitin viellä vähän lisäraudoitusta kiertämään reunoja ja tulevien harkkoseinien paikoille.
   
Siinä on putkee ja piuhaa toisen perään
Seesteistä lakeutta! Niin kaunista oli aamulla ajella työmaalle











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti