maanantai 23. tammikuuta 2017

Rakennuslupaan lappuja ja kuvia

Päästiinkin jo marraskuun asioihin.
     Tosiaan niinkuin aijemmin jo mainitsin, minun täytyy hakea rakennuslupa, sillä uusien pesutilojen rakentaminen on niin iso muutos, että se sen vaatii. Jokatapauksessa toimenpidelupa täytyisi hakea kattomateriaalin vaihtoa varten, joten tässä samalla hakemuksella saa sitten kaikki lupa-asiat kertalaakista kuntoon.
     Alkuunlähtö näissä paperinpyörityksissä oli hiukkasen hankalaa näin täysin kokemattomalle. Kunnan sivuilla oli listattu kaiken näköisiä lappuja, mitä tarvittaisiin. Tuumailin, että kuvien tekeminen olisi se suurin työ, joten päädyin aloittamaan niistä. Käytännössä työ alkoi sillä, että mittasin kaiken. Aivan kaiken. Ihan talon mitoista helmipaneelin leveyteen ja savupiipun korkeuteen asti. Piirrokset piirsin koulussa luppoajalla ja meidän koulu on avoinna aina arkisin yheksään saakka, joten koulun jälkeenkin ehti hyvin piirtelemään.
    Tässä on sitten eräs mittailun tulos. Koska mulla ei oo käytettävissä mitään kalliita teknisiä välineitä, mittaus tapahtu ihan käytännössä pomppimalla pihalla pitkän mittanauhan kanssa. Tähän selkeeseen kuvaan on mitattu pääsääntösesti kaikkien asioitten suhde taloon. Kaikki pihalla oleva on sidottu talon ja piharakennuksen nurkkiin. Jokaisesta pisteettä täytyy olla vähintään kaksi mittausta eri pisteistä, jotta asiat tulisivat oikeille sijainneille suhteessa toisiinsa. Tässä on käytetty lisäks muutamia apupisteitä, kuten postilaatikkoa, sillä mittanauha ei riittänyt kaikkiin mittoihin ja toisaalta joka pisteeltä ei ollut näköyhteyttä jo tunnetulle pisteelle. Mittauksiinhan tulee aina heittoa, mitä enemmän käyttää välipisteitä, mutta pakko niitä oli muutamia tehdä. Toisaalta mitä enempi on tunnettuja pisteitä tiedossa, sitä helpompi on sitten saada kaikki oikeisiin paikkoihin asettumaan.

Tältä näyttää AutoCADin piirustusnäkymä











Tämä kuva, asemapiirros, on edellisen suttuisen mittapiirroksen, kansalaisen karttapaikan ja Google mapsin mukaan tehty. Lisäksi pyysin sähköverkkoyhtiöltä maakaapelikartan.
     Olen kerran aijemmin piirtänyt asemapiirustuksen, mutta aikalailla täytyi lisää perehtyä taas aiheeseen. RT-korteissa on aika hyviä ohjeita ja lisäksi Googlen kuvahausta katselin vähän malliksi piirroksia. Tämä asemapiirros on piirretty AutoCAD-ohjelmalla. Melkeimpä vaikeinta on saada kuva piirrettyä oikeaan kulmaan. Pohjoissuunnan määrityksessä käytin Googlemapsin ilmakuvaa, jota vertasin tien suuntaan. A4-arkki tietokoneen näytöllä mittailin ja Pythagoraalla laskin sitten tien suunnan pohjoissuuntaan. Vähän oli silti hankaluutta saada tontti oikeaan asemaan, sillä tontin kulmien mittauksessa oli jo niin monta välipistettä, että heittoa meinasi väkisin tulla.
     Kansalaisen karttapaikkaan ( https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/ ) oli sattumalta tullut päivitys ja sen mukana uusi työkalu, jolla sai mitattua etäisyyksiä. Sen avulla pystyi näppärästi tarkastamaan, ollaanko menty aivan hakoteille. Lisäksi rajojen pituudet sai hyvin tarkastettua.
 Samalla lailla lähti näitten julkisivukuvien teko. Tälläisten suttujen lisäks tukena oli valokuvia, jota vartavasten otin.  Piirtely oli varsin antoisaa, sillä eteen tuli kokoajan asioita, joita ei ollut vielä tullut edes ajatelleeksi. Täytyi myös lyödä lukkoon julkisivumuutokset ja oikeasti suunnitella, miten aikoo korjaustyön tehdä! Suosittelen ihmeessä piirtämään kuvat itse, mikäli rahkeet riittää.
Tässä on sitten taas lopputulema julkisivukuvasta. Kuvathan tuli joka sivulta. Huomatkaa kattoikkunat. Niitä ei talossa tällä hetkellä ole, sillä ne on aikanaan purettu ilmeisimmin, kun pärekatto on muutettu tiilikatoksi joskus ehkäpä 1940-luvulla. Nykyään kattoikkunoitten kohdilla on lasiset kattotiilet, mutta vanhojen aukkojen rakenteet on nähtävissä vintiltä.
     Kattomateriaaliksi valikoitui muuten kolmiorimahuopakate. Kysyin asiasta ihan museovirastolta. Sieltä todettiin, että suositeltavinta olisi säilyttää nykyinen tiilikatto, mutta mikäli se ei ole mahdollista, on kelvollisia vaihtoehtoja mm. päre, perinteinen uusi tiilikatto, saumapeltikatto tai kolmiorimahuopakate. Päädyin huopakattoon, sillä minua viehättää kovasti sen työstettävyys: huopakaton voi tehdä kokonaan itse. Peltikatosta pyysin kyllä Ruukilta tarjouksen, mutta ns. valesaumapeltikattokin (Ruukki Classic) olisi maksanut 4500€ ja lisäksi kattoikkunoitten pellitykset olisi täytynyt tehdä peltisepäntyönä. Huopakatto on perinteinen ja lämminhenkinen, sekä tosiaan täysin itse tehtävissä ja muokattavissa. Olen tyytyväinen tähän valintaan.


     Pakko vielä esitellä tämä pohjapiirros. Nyttenhän työn alla on rakennuksen vasen pääty, eli opettajan asunto. Vuokralainen majoittuu luokassa. Väliin jää vielä verantojen välinen kamari, joka siirtyy osaksi oikeanpuoleista asuntoa. Tuo kamari on tällähetkellä minun makuusijani työmaalla ollessani. Oivallinen taukotupa!
     Kaikkiaan piirroksia kertyi 9kpl. Julkisivukuvat, asemapiirros, pohjapiirros, kellarin pohjapiirros, talon leikkauspiirros ja rakenneleikkauspiirros, ns. detaljipiirros, kylpyhuoneen uusista rakenteista.
    

On ilmoja pirelly!






1 kommentti:

  1. Meille on mittauspalvelu tulossa myös ottamaan mittoja. Mukavaa kun saa lukea muidenkin projektista. Pitkä matka tässä on edessä. Kuitenkin hienoa, kun alkaa tapahtumaan. https://www.prismarit.fi/

    VastaaPoista