maanantai 30. tammikuuta 2017

Lisää lattioita

     Aloitetaampas tästä... Eli kuten sanottu, opettajan asunto oli karmeassa kunnossa, sillä siellä oli edelliset asukkaat pitäneet koiria ja kissoja aivan holtittomasti. Niinmpä sen lisäksi, että lattiat oli paljolti piloilla, oli kusi tuhonnut myös ovenkarmien alaosat, kuten myös vähän keittiön hirsiseinää vanhan kulmakaapin nurkalta. Suhteellisen syvälle oli imeytynyt. Seinästä oli veistettävä pinta ehkäpä 3cm syvyydeltä noin 30x50cm alalta. Keittiön ja eteisen välisestä karmista, sekä olohuoneen ja eteisen välisestä karmista oli veistettävä vähän toista senttiä alareunasta.

     Samalla sitten kun karmi täytyi irroittaa, niin tulipa käännettyä karmi toisin päin. Eteiseen aukesi kellarin, vintin olohuoneen ja keittiön ovet, joten se oli vähän turhan ahdas. Olohuoneen puolella on ovella paremmin tilaa aueta ja saapas eteiseen ehkä sitten jonkun kaapin tai naulakonkin paremmin sopimaan.
     Olin niin innoissani lattian tekemisestä, ettei työkuvia tainnut juurikaan tulla. Mutta työvaiheet olivat samat kuin olohuoneen puolella. Ajatus oli alunperin, että olisin luokan asunnon uuden kylpyhuoneen paikalla olleista laudoista kasaamalla saannut tehtyä keittiön ja eteisenkin lattiat. Mutta keittiön lattia olikin hyvin paljon kuluneempi kuin olin olettanut ja sekä keittiön että eteisen lattiat laajemmin piloilla lemmikkien eritteistä, että päädyin ostamaan sitten uutta lautaa paikalliselta sahalta.
     Uusi lauta oli saman paksuista ja levyistä vanhan kanssa, mutta ponttien ohuemmuudesta johtuen täytyi vähän tästä uuden ja vanhan lattian liitospaikasta veistää vanhan laudan naarasponttia ohuemmaksi. Uusi lauta oli jo valmiiksi sahalla kuivattua oikein rutikuivaksi.
     Olisi ollut vähän mallikkaampi, kun olisi koko keittiö tullut uudesta laudasta, mutta koska keittiön säilytettävä kulmakaappi on tehty vanhan lattian päälle, vanhassa lattiassa ei tältä osin ollut vikaa, eikä alapuolisissa rakenteissa ollut ongelmia vähäistä eristeitten painumista lukuunottamatta, niin päätin olla avaamatta sitten tuota kohtaa. Täytyy ehkä vähän enempi kiinnittää tiivistykseen listojen alla huomiota.
     Koska oon köyhä, suunnittelin uudet laudat vain keittiöön ja ajattelin koota eteisen lattian jämistä. Keittiön laudan määrä oli kuitenkin vähän yläkanttiin, joten melkein koko eteinenkin tuli uudesta laudasta. Sikäli mainiota, sillä eteisenkin lattia oli huomattavasti laajemmin piloilla. Mutta jos olisi ostanut pari neliötä enempi, olisi koko lattian saannut uudesta...
     Uusi lauta oli päätypontattua, jotenka hukkaa ei tullut käytännössä yhtään. Vähän täytyi hunteerata, että sai kaikki pahimmat oksapaikat keittiökaappien alle ym paikkoihin piiloon. Mutta sattuu niin mainiosti, että yhdestä laudasta tuli juuri yksi pitkä ja yksi pätkä pätkä eteisen lattiaan!

Ja aijettä kuinka ihanalta uusi lattia näyttääkään!!!!! Täytyy tehdä näitä useemminkin.
Ja ai sitä tunnetta, kun ekaa kertaa moneen viikkoon on kämpässä lattia! Ei tartte pölisevien pehkujen päällä hypeksiä. Viellä kun on näin nätti lattia. Kyllä kelpaa!
Takapihallakin kun näyttää tältä, niin ei voi olla kuin onnellinen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti