perjantai 31. maaliskuuta 2017

Ikkunoita kuntoon


 Ikkunoitten maalaus ja lasitus

Tosiaan, viimeksi ikkunoitten kunnostus saatiin siihen malliin, että pokat saatiin puupuhtaaksi ja öljyttyä. Seuraavaksi oli vuorossa pohjamaalaus oikein ohuesti Allbäckin sinkkivalkoisella pellavaöljymaalilla. Maali on tehty varta vasten sellaiseksi, että sitä ei tarvitse, eikä oikeastaan saakkaan ohennella, vaan pohjamaalaus tapahtuu käyttämällä maalia oikein niukasti. Pohjamaalasin pokista vain näkyviin jäävät pinnat, kittiuran ja tippanokan. Poka kuivuu paremmin, jos sen karmin vastaiset sivut jättää maalaamatta, eikä maalikerros myöskään myöhemmin ala ahdistamaan ikkunoita avatessa.
Maalitäplä oikealla....
levittyi helposti näin laajalle


Tässä kuvaparissa näkee, kuinka riittoisaa pellavaöljymaali on.












Pellavaöljymaali kuivuu valon ja hapen vaikutuksesta ja vaikka näin huhtikuussa päivä olikin jo pidentynyt, kuivui maali silti tuskastuttavan hitaasti. Kolme vuorokautta annoin pelkän pohjamaalin kuivua ennen kuin uskalsin aloittaa lasituksen.

     Lasituksen vaiheet:
1. Kitti pyöritellän tangoksi ja painellaan kittiuraan aluskitiksi.
2. Tässä vaiheessa muotoilin kittiveitsellä kitin pinnan jo tasaisemmaksi ja otin ylimääräisen kitin pois.
3. Vanha ikkunalasi painetaan varovaisesti paikoilleen ja tasaisesti reunoilta painellaan lasia kittiä vasten. Kittiuran ja lasin väliin ei jää kittiä kuin pari kolme milliä paksu kerros. Ylimääräisen kitin voi taas kaapia talteen.
Lasituslankaa naulaessa syke kohoaa kummasti
4. Kuparisen lasituslangan naulaaminen. Lanka naulataan pokaan lasin päältä niin, ettei lanka kuitenkaan kosketa lasiin. Lanka pitää naulata juuri sopivalle syvyydelle, että se tule pintakittausken tielle, mutta se on myös riittävän pitkä, jotta se pitelisi lasia, kun kitit joskus häviävät. Naulatessa kannattaa pitää pahvipalaa vasaran ja lasin välillä, jottei lasi suotta ota osumaa tai naarmuunnu.
5. Lasin ja pokan väliin alaspäin tuleville sivuille neuvotaan monesti laittamaan tulitikun pätkä, jotta lasi ei valuisi alemmas, kun kitti ei vielä ole kuivunut ja pidä lasia.
6. Pintakitti muovaillaan pötköksi ja painellaan lasin ja pokan kulmaan. Kittiä kannattaa laittaa runsaasti
Kittiveitsellä tasoitettu kittipinta valmiina maalattavaksi
7. Kittiveitsellä painaen vedetään lasia ja pokan reunaa pitkin sopivassa kulmassa (n. 45*) ja pyritään saamaan tasapaksu ja siisti kittipinta. Päälikitti pitäisi saada suunnillen samaan tasoon, kuin lasin läpi näkyvä aluskitti. Kittaus ei ainakaan saisi olla paksumpi, jotta pintakitti ei näy lasin toiselta puolelta. Pintakittihän nimittäin tulee ulospäin.
8. Viimeistään nyt poka käännetään toisin päin ja ylimääräinen tursunnut aluskitti leikataan siististi kittiveitsellä pokan reunaa myöden pois
9. Ennen maalausta, kun käsissä lämminnyt kitti on jäähtynyt ja aavistuksen kovettunut, voi puhtain käsin sivellä epäsiistejä kittinokareita tasaisemmaksi.
10. Poka maalataan kokonaisuudessaan toiseen kertaan. Maalaus ulotetaan kitin päälle niin, että maali nousee 1-2mm lasin päälle. Näin lasin ja pokan liitoskesta tulee täysin vesitiivis. Pellavaöljymaalilla voi maalata kitin päältä vaikka heti lasituksen jälkeen. Maalauksesta tulee siistein vapaalla kädellä varovaisesti maalaten. Varovaisuus on hyväksi muutenkin, sillä kitti on vielä tuoretta ja pehmeähköä. Tuoreen kitin päältä maalin kestää kuivua erityisen pitkään, joten kolmas maalauskerros suoritetaan vasta, kun maali on edes suunnilleen kuivaa kitinkin päältä.
11. Poka maalataan kolmannen kerran ja maalaus ulotetaan yhtä laajalle alueelle kuin toisellakin maalauskerralla.





Valmiit pokat odottavat kuivumista

Kunnostamaton ja kunnostettu poka. Ero on aika suuri!

Ja uudistuneet pokat paikoillaan ulkona. Pidin muovia ikkunoitten suojana tovin suojaamassa pehmeää kittiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti