keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Tilkintää, tuulensuojaa ja uutta ulkoseinää



Siinä se on taas! Kylän nykynen koulu toimii tässä aukeen toisella puolella noin kilometrin päässä ja vallan järkytyin viedessäni koululle vanhoja nauloja metalliroskiin, kun näin miten mahottoman harmaalta mulla päin näyttää! Tää on siis suunnilleen etelästä kuvattu. Mutta asiaan tuli tässä edellisinä viikonloppuina pienoista muutosta!



Näin se homma lähti käyntiin. Laudat maalasin jo elokuussa sinä ainoana lomaviikkona, jolloin tein myös kengitystyöt. Hienoihin tellinkeihin mahtu kuivumaan juur 350m 6" lautaa. Laudat sain oikeen kotiinkuljetuksena naapuripitäjästä sahalta. Palvelu pelas mainiosti! Päädyin maalaamaan laudat maantasalla, kun mulla ei oo mitään rakennustelineitä käytössä ja aattelin, että homma käy nopeemmin maasta käsin. Lisäks kuvittelin mätkiväni heti perään peiterimat seinään, jollon olis hyvä, että alemmat laudat olis ensin kokonaan maalattu, ettei kosteuseläminen sitten paljastas maalaamatonta lautapintaa.

 Menin RTV:lle pähkäilemään mitä punamultaa olisin ostanu. Valkkasin Falu Vapen -nimisen punamulla (vaikka onkin ruåttalaista :/ ). Olin netin palstoilla kuullu kehuttavan sitä ja se oli kaiken lisäks yks edullisimmista ja kuulemma oikeen perinteinen. Hupaisaa oli, että 10 litraa maalia makso noin 25€ ja punamullalle tarkotettu pensseli olis maksanu saman verran! Päädyin tarjoustalopensseliin (noin 3e) ja hyvin suju. Tosin pensseli kuoli nyt säilytyksessä. Meni ihan mäsäks, kun siihen oli jääny jotakin maalijäämiä. Mutta tehtävänsä palveli hyvin.
Puteli käski lantraamaan maalia ensimmäistä kertaa maalatessa muistaakseni 10-20% ja lantrasinkin sitä sitten noin litralla vettä. Hyvin tuli punasta silti. Yks purkki riitti juur lähes koko lautamäärään. Kaks lautaa vain jäi maalaamati :D Kahteen kertaan pitäs laudat kait maalata, mutta se toinen kerta tapahtu seinässä sitten joskus lähitulevaisuudessa...




 Tätini, joka on himorakastunu kaikkeen vanhan, käski ottaa laudat varoen pois, kun harmaantuneet laudat on niin kovaa huutoo sisustajien maailmassa. Rimat oli kuitenkin niin auringon syömiä, että niistä ei ollu yksinkertasesti mihinkään! Käsin sai polttopuumittaan pätkiä. Varsinaiset laudat otin talteen ja vein säilöön. Ihan jo senkin takia, että osa laudoista on ihan käypää paikkatavaraa muille seinille. Ei tule niin suurta silmiinpistävää eroa, kun paikkalauta on vanha. Uusi paistaisi keskeltä vanhaa seinää niin kamalan selkeesti.

Naulojen nyppimistä oli sitten vähän kanssa...

Alotin homman lauantaina purkamalla ensin laudat noin puolesta seinää. Kokeeks tilkittin hampulla yhden tuulensuojalevyn alalta ja laitoin levyn paikalleen. Totesin, että meeelkosen hidsta hommaa!

Tilkitseminen vei hirmusen paljon aikaa. Ostin HempreFine nimiseltä firmalta 800 litran säkin hamppua tilkkeeksi. Se maksoi noin 70€ (eli pellavaan verrattuna ylivoimasen halpaa) ja tähän koko seinään, noin 40 neliöön, kului sitä ehkä karkeasti 200 litraa. Isohkolla suorapäisellä ruuvimeiselillä hakkasin kolot täyteen. Hirsien saumoissa vanhan tilkkeen päällä ei oikeen tahtonut uusi tilke pysyä, joten nidoin sen kevyesti kiinni. Koko seinässä oli karkeasi 400 metriä tilkittävää koloa ja aikaa multa kului tähän työhön kutakuinkin 30 tuntia. Kädet ja jalat oli aivan poikki, kun koko päivän kökki tikkailla hakkaamassa seinää. Kaiken lisäks nyt on jo niin syksy, että pimeys alkaa ehtosella painamaan päälle.

Ihmettelin, että miten työ voi olla niin hidasta, mutta tosiaan kun aikani kuluks laskeskelin tilkittäviä metrejä, niin hitaudelle löytykin syy. Ei kannata kyllä etukäteen laskee mitään. Liian tuskaselta tuntuu esimerkiks 200 kitattavaa ikkunalasia, yli 100 huollettavaa ikkunanpokaa ja noin 40 kunnostettavaa ovea. Joten vinkkinä vaan: laskekaa vasta jälkikäteen!
Levyjen nostaminen yksin paikoilleen oli hiukan haaseellista. Varsinkin kun nämä 12mm paksut tuulensuojalevyt on niin löysää tavaraa.

Tässä välissä lienee hyvä mainita, että tosiaan päädyin tämän seinän uusimaan, kun tältä etelän puolelta aurinko oli syönyt lautoja niin pahasti. Laudat oli tosi kieroutunu ja kovertunu, suurista oksien kohdista lautoja oli halkeillut niin, että niihin oli muodostunut lahopesäkkeitä. Lisäksi alareunasta oli jo joskus aikaisemmin puolimetriä pätkäisty pois ja se oli paikkapaloilla korjattu. Tällä seinällä on ollut liitutaulu koulun aikoihin, joten ikkunaakaan ei löydy, niin pieni seinän paksuunnus ja tuulensuojan lisäyskään ei ulkonäköä miksikään muuta.

Muista seinistä on ajatus pätkästä huonot pois alareunasta, lisätä vesilista ja uusia alaosa sellaisenaan. Hirsi + tervapaperi + punamullattu lauta.

Tämä oli viikonlopun vähimmäistavoite. Tosiaan kun tällä seinällä on pääsulaketaulu, niin jouduin kutsumaan sähköverkkoyhtiön miehet taulun irroittamaan. Talon toinen sähköliittymä oli siis viikonlopun mykkänä. Vuokralaisellekin vedin sähkön roikilla opettajan asunnon puolta niistä vähistä pistokkeista, mitä oon sinne purkutöiltä säästänyt.

Ehdin juuri ja juuri viikonloppuna tilkitsemään ja levyttämään puolet seinästä, koolaamaan, laudottamaan ja lisäsimpä kolme rimaakin sähkökaapin kohdalle, että sain sen takaisin paikoilleen. Siis juuri sen verta, mitä vähintään oli pakko saada tehdyksi. Aikataulua häiritsi vielä kaiken lisäksi paikallislehden toimittaja, joka halusi tehdä jutun musta ja remonttipuuhista. Pitävät erikoisina, että nuori jannu Helsingistä osti koulun maalta :D
Seinän rakenteesta tulee nyt sitten tällainen. Periaatteessa pitäisi tehdä kait ristiinkoolaus, mutta pisän sitä turhana. Jätin lautojen väliin noin sentin raot ja lisäksi koolaulautojen jatkoksiin jätin noin 3cm väliä. Oletan, että jos seinällä on noin 60kpl sentin levyisi räkoja, jatkoksien kohdalla 3cm rakoa ja vielä nurkkalautojen välistä suorastaan tuuletusputket alhaalta ylös, niin seinän pitäisi päästä kuivumaan tarpeeksi.

Vanhassa seinässähän ei tuuletusrakoa edes ole, mutta ilmeisimmin tuulensuojalevy on niin vettyvää materiaalia, että sille olisi hyvä jättää kuivamismahdollisuus. Ja voihan olla, että joku maalaa talon joskus jollain ei-hengittävällä maalilla, jolloin sisältä tuleva kosteuskaan ei pääsisi pois ilman tuuletusrakoa. Lisäks joku sanoi, että kokee turvallisemmaks pitää sadevesi pari senttiä irti hirsirungosta, mikä on kyllä ihan tosi juttu! Ainakin näin, kun lahoja hirsiä on vaihdellut,  tuntuu oikein hyvältä jättää vähän väliä vedelle ja hirrelle.
Ennen ja jälkeen! Pikku fiksausta vaille valmis!

Mulla ei sattumalta ollu viellä mitään tippalistaks kelpaavaa materiaalia yläreunaan eikä alareunaan. Väliaikaseks viritykseks nyt syyssateitten varuille heitin vanhoista laudoista listan yläreunaan, jotta seinään satava vesi ei valuisi uuden seinän sisään.
Meinasin antaa tämä nolla nyt talven yli näin. En viitsi talvea vasten enää hommata pihalle puutavaraa kastumaan. Täytyy keväällä sitten hommata lisää seinälautaa, tippalistoja ja rimoja.
Paikkasin muitakin seiniä nyt vähän talven varalle. Muut kaivaa syksyllä tuplaikkunat säilöstä, minä kaivan vanhat laudat esiin ja nakutan paikoilleen :D
Päätykolmio on vielä mietinnän alla! Ohutta helmipaneelia. Se on aika auringon syömä myös, mutta suurin ongelma on kyllä sen harvuus. Lautojen välissä on niin suuret raot, että osa on hyppinut pois ponteista. Tällä hetkellä ajatuksena olisi kaapia vanhat maalit pois, ehkä yrittää tiivistää jotenkin ja maalata punamullalla. Ylhäällä kun on vaan kylmä vintti, niin tuo ajaisi asiansa vielä parikymmentä vuotta ihan hyvin. Maalinkin saisi melko helposti kaapittua pois, niinkuin kuvasta näkyy :D

Ajattelin muutenkin säästää työtäni maalauksen suhteen. Talohan on maalattu jollain öljymaalilla. Ajattelin, että kaavitsen suurimmat irtomaalit pois ja paikkaan vain punamullalla. Sitten kun aikanaan vanhaa maalia irtoo lisää, niin punamultaa vaan päälle. Olisi hirmu suuri työ kaapia koko talosta kaikki maalit pois. Punamulta on helppo, kun voi aina maalta vanhan punamullan päälle, eikä muodostu irtoavia vanhoja maalikerroksia. Se on syy, miksi muutenkin suosin punamultaa. Ajan mittaan säästyy hirmusen paljon työtä ja vaivaa.


 Tulipa yyberpitkä postaus! Tässä taas loppukevennykseks syksyinen auringonlasku piharakennuksen kulmalta! Niin täydellisiä syysilmoja ollut pari viikkoa. Kyllä seinän korjaajaa on nyt säät suosineet!














2 kommenttia:

  1. Kävin katsomassa HempreFinen sivulla,mitä niistä tuotteista ostit ? Tilkkeeksi mainittua tuotetta en löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.hamppukauppa.fi/product/55/lyhyt-hamppukuitu-08-m3 Tässä on linkki. Eli lyhyttä hamppukuitua. Heillä oli pitkääkin kuitua myytävänä tämmöisessä suursäkissä, mutta se on varmaankin loppunut. Tämä lyhyt kuitu oli kyllä mielestäni oikein mainiota ja helposti käsiteltävää

      Poista