torstai 1. syyskuuta 2016

Vessan purku


Jälkikäteen tulee taas, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Elikkä tosiaan vessahan oli aivan kamalassa kunnossa ja sen purkaminen oli aivan päivänselvää jo ensinäkemältä
Ja tässä sitten muistutuksena alkuperäisilme...

Ongelmana oli purkutyön aloittamisessa lähiunnä pelko asbestista, jota ei onneksi löytynyt (http://hirsikoulunuumenissa.blogspot.fi/2016/06/analyyseja.html). Lisäksi talon sähköt oli vedetty aivan sikin sokin. Talossa on kaksi sähköliittymää, kumpaankin asuntoon omansa. Kuitenkin aikaisemmilta postin ajoilta sähköt oli vedetty niin, että kaikki lämmityssähkö tuli toisen asunnon mittarista myös tähän tällä hetkellä työn alla olevaan opettajan asuntoon. Ullakon kautta tuli erillisinä sähkövetoina vessan patterin lämmitys ja vessan kautta myös kellariin lämpöpatterille sähkö. Siinä oli vähän miettimistä, että minkä johdon uskaltaa napata poikki :D

Kuitenkin nyt suurempi ongelma oli lämminvesivaraaja ja muutenkin veden kulku. Vuokralaiselle piti saada vesi käyttöön, mutta toisaalta mun oli pakko saada vesi pois tästä purettavasta vessasta. Vuokralaisen vesi tuli kellarista kamarin vanhan vaatehuoneen kautta vessaan ja vessasta edelleen vuokralaisen puolelle. Kunnan miehet olivat aijemmin oikaisseet opettajan asunnon vedet irti vanhoista kupariputkista (ostin koulun siis kunnalta, jollei ole tulklut aijemmin mainituksi) ajatuksenaan kai suojata mahdolliselta vuodolta. Nyt kuitenkin sitten päädyin siirtämään lämminvesivaraajan ja veden syötön vanhaan vaatehuoneeseen, joka aikoinaan on ollut siis oppilaseteisessä komerona.

Aavistuksen riskialtista pitää iänkaikkisen vanhaa lämminvesivaraajaa lattialla, jossa ei ole minkään näköistä suojausta vedeltä, mutta toivon suuresti, että tämä viritys kestäisi nytten uusien vessojen tuloon asti. Lämminvesivaraajan paisuntaveden poistoa varten täytyy jotain ämpäriä tuossa vanhan kupariputken päässä pitää. Ja nyt alkaa aiheuttamaan ongelmia tämä sähköjenpurkuvimma, sillä en oikeen muistanu jättää tarpeeks pistorasioita toimintaan...

Tältäpäs se vessa sitten näytti, kun kaikki keveet rakenteet sai puretuksi. Muovimatto ei ollut seinässä kiinni juuri ollenkaan, eikä tuo vanha koppura lattiamattokaan mitenkään tiukassa ollut. Tässä on ollut jonkin moinen alkovi joskus aikanaan. Ilmeisimmin kuvassa oikealla näkyvä nyttemmin vessan ovena toiminut ovi, on alkuperäinen komeron ovi alkuperäisellä paikallaan. Vessan seinän sisällä oli toinen ovi. Ilmeisesti ollut jokin kätevä läpikulku, jotta on päässyt suoraan postin puoltakin vessaan.

Tässä onkin sitten jo kova työ tehty. Lattiassa oli noin 8cm paksu betonilaatta ja ohut suurisilmäinen verkko. Sai hiukan aikaa porata ja lyödä lekalla, että lähti hajalle. Etenkin kun tuo puinen laudotus alla jousti lekan lyöntiä. Porasin noin 15cm välein lattian täyteen reikää ja hakkasin lekalla menemään. Tunsi kyllä seuraavat päivät seljässään, että oli jotain tehnyt :D
 Joku oli tallettanut lehdistöä betonilattian ja aluslaudoituksen väliin. Hyvänä olivat pysyneet. Ei ollut ainakaan erityisemmin päässyt laatta kostumaan.










 Hiirien temmelystä oli kuitenkin havaittavissa lasivillassa

















 Sen sijaan puru näytti ihan hyvältä. Ainoa hiukan kostunut paikka oli tässä kuvassa oikealla takanurkassa, sillä viemärin tuuletusputken liitos ei ollut paikoillaan, ja katolta putkeen satanut vesi oli valunut hirsille ja puruihin. Alin kellaria vasten oleva hirsi on aavistuksen kärsinyt.






 Tässäpä sitten vielä hirsiseinän kaatoa. Pahaa teki kyllä, mutta teen tähän tilaan siis kaksi pesuhuonetta. Toisen vanhan paikalle, ja toisen tuohon pieneen ikkunalliseen huoneeseen, joka on ilmeisimmin ollut jokin pieni välieteinen luokan ja opettajan asunnon välissä. Seudulla muissakin kouluissa kuulemma on tuollaisia. Jokatapauksessa, en viitsi jättää tuollaisia "turhia" hirsipätkiä ja puutolppia märkätilojen keskelle. Ylhäältä eristeitä avatessa näillä seinillä ei näyttänyt olevan mitään kannettavanaan, niin ne pystyi hyvin purkamaan ilman kommervenkkejä. Vielä tuo toisen puolen pätkä pitäisi pois repiä.




Sellaista tällä kertaa! Tässä vielä loppukevennykseksi kuvia pihalta. Niin kesäistä ja niin kaunista!



1 kommentti:

  1. Onkin kiva nähdä sitten lopputulos. Meillä purkutyöt odottavat aloitusta myöskin. Hetki varmasti vielä menee. Tuohan on hyvä idea että kaksi pesuhuonetta saa mahdutettua. Kiitos jakamisesta.

    VastaaPoista