tiistai 2. toukokuuta 2017

Ulkoverhous

Kaikki oli valmiina sähkömiehille, joten oli aika saada miehet tömaalle. Se ei ollutkaan ihan niin helppoa kuin olin kuvitellut, sillä sovittuna päivänä ketään ei ilmestynytkään työmaalle. Ulkopuolisten työntekijöitten perään täytyy näköjään jatkuvasti soitella...

Kun sähkömiehet lopulta saapuivat, ajatelin itse poistua jaloista ulkohommiin. Kauniina kevätpäivinä olikin oikein makoisaa alkaa laittamaan ulkoverhousta kuntoon.
Lähtötilannetta

Ulkoverhoushan oli katkaistu hirsien vaihdon takia alareunastaan poikki, joskin lautojen alapäät olivat muutenkin jo huonot ja uusimisen tarpeessa. Ajattelin alunperin uusia varjon puolen paremmin säilyneistä seinistä vain parinkymmenen sentin pätkän alareunasta ja tehdä pienen vesilistan uuden ja vanhan osan välille. Kuitenikin ajattelin talon yhteneväisyyden ja aikaisempien korjausten jälkien johdosta uusia kaikki seinät jo viime syksynä uusittua eteläpäätyä lukuunottamatta ikkunoitten alareunan linjalta alaspäin.


 Kiinnitin suoran laudan linjuriksi ja käsisirkkelillä ajoin verhouksen poikki 15* kulmassa. Näin muodostui säilyvän osan alareunaan jo tippanokka.



Sirkkelillä 32x100mm ruodelaudasta ajettu tippalsita.

Säilytin vanhat tervapaperit siltä osin, kun ne olivat kelvollset. Valitettavasti vastaavaa tervapaperia ei löytyny mistään, joten päädyin Arvo-bitumivuorauspaperiin. Täähän on periaatteessa täysin nykyisen rakennustavan vastasta laittaa melkotiivis paperi rakenteen kylmälle puolelle, sillä periaatteessa sisäilmasta tuleva kosteus saattaisi tiivistyä tuohon ja lahottaa hirret. Hirsien kosteuspuskurikyky on kuitenkin niin suuri, että tällasta ei tervapaperin kanssa tule tapahtumaan. Tervapaperi toimii siis tuulensuojana ja se estää viistosatee ja myrskytuulen painaman veden pääsyn hirsiin saakka.


Vanha öljymaalattu seinän yläosa ja punamullattu uusi osa soipivat aika hyvin yhteen.
Tässä sitten lähes valmista seinää. Maalia ja peiterimat puuttuvat. Seinän alareunaan taiteilin kakkosvitosesta (50x125mm) sahatavarasta järeen tippalistan, jonka sahasin 25* kulmaan, jotta sadevesi varmasti valuisi kunnolla listan päältä pois. Kengitystarpeenhan oli nimenomaan vanha tippalista aikain saatossa aiheuttanut. Näin järeän listan kiinnittämisessä oli vähän hankaluutta, mutta lopulta kun porsin ensiksi kunnon reijät listaan ja survasin 6x120mm ruuvin syvälle puuhun, niin tukevan tuntuiseksi muodostui.
Sama homma jatkui sitten pitkälläkin sivulla. Myös ikkunanpielet kaipasivat päivitystä ja sadevesi oli päässyt turmelemaan verhousta nimenomaan ikkunalistoituksen ylimmäisen vaakalaudan takaa, joten tikkaillekin täytyi taas kavuta. Omaa hankaluutta aiheutti myös vanhan laudoituksen vaihteleva leveys, mutta sain onneksi ostettua lautaa 100, 125 150, 175 ja 200mm leveysisnä. Menee sitten rimoitus suunnilleen samaa tahtia ylä- ja alaosassa.

 Tämä on kyllä ehdottomasti parasta antia, kun näkee oman kädenjäljen nopeasti :)


Ja talvi yllätti vappuilijat 1.5.2017
1.5.2017



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti