lauantai 8. huhtikuuta 2017

Ovia ja oven karmeja

Ovien metsästys

Uusi vessanovi suoraan 1800-luvulta
     Jotta pääsisin vessan seinien kanssa eteenpäin, minun täytyisi saada oven karmit paikoilleen. Tai ainakin tietää, minkä kokoiset ovet olisi tulossa. Torista metsästelin käytettyjä ovia, mutta työn ja tuskan takana oli löytää sopivat. 70cm leveitä vanhoja peiliovia ei juuri tuntunut löytyvän. Lopulta torista nappasi vähän liiankin kanssa: ostin 2kpl 1800-luvulta peräisin olevat koristeelliset 70x210cm ovet, 2kpl 75x220cm ovet ja jo tulevia vaiheita ajatellen 4 kpl 80x210cm kokoisia peiliovia. Maalihan kaikissa oli erinomaisen huono, mutta hintakin oli sen mukainen.
     Seuraavaksi ongelmaksi muodostui oven karmit. Rautakaupoissa ei myyty perus karmipuuta metritavarana ja toisaalta uudet karmipaketit olivat liian pieniä. Nykyiset ovet ovat karmimitaltaan kutakuinkin 210cm korkeita, eli minun 210-220cm korkeille ovilehdille auttamattomasti liian pieniä. Kaikki lähiseudun puuliikkeet läpi soitettuani tärppäsi lopulta Someron puutavaralta. Heillä oli vielä kahta eri karmivahvuutta, joten kävin samoin tein hakemassa karmipuut sekä "uusiin" oviin, että vanhoista ovista suunnittelemiini komeroihin.
Tämä korkeampi ovi tulee luokan vessaan

     Karmien askartelussa oli oma työnsä, mutta suurimmaksi hommaksi muodostui kuitenkin ovien saranoittaminen. Ostin tavallisia nostosaranoita tavaratalosta ja ne sopivat sattumalta ovissa jo oleviin vanhoihin saranoihin, joten riitti, että asensi uuden saranapuoliskon uuteen karmiin. Kuitenkin saranoissa oli niin paljon säätämistä, että hermot meinasi mennä! Aina ovi ahdisti jostakin kulmasta. Kärsivällisyyttä siis!
Uusi ja vanha saranapuolisko


Vanhasta ostamastani ovesta pilkoin pienet ovet komeron yläoviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti