tiistai 11. lokakuuta 2016

Ryömintätilan tyhjennystä

Aattelin nyt vessan suunnittelun alottaa sillä, että käyn kurkkaamassa talon alla, miten tukevasti siellä mahtaa hirret olla vessan paikalla. Mutta talon allahan oli niin kivasti tavaraa, ettei sinne saakka päässyt. Sokkeli ja ryömintätila on ehkäpä metrin korkuinen päädyssä olevan luukun liepeillä. Maa kuitenkin nousee talon alla keskelle päin. Keskellä taloa on vierekkäin kellari ja luokan uunien suuret perustukset. Sinne jää siis vain reilun metrin levyinen väli, mistä pääsisi opettajan asunnon päätyyn. ja tuo väli oli aivan tukossa.

Aluksi ajattelin, että äkkiähän mää tosta ylimääräset maat pois lapioitten. Iskä sano, että on ihan hullun hommaa lapiolla koittaa tommosta työtä tehdä. Noo sitten kun tarkemmin vähän aattelin, niin totesin, että ala, jossa on liikaa maata, on ehkäpä 100m2 ja jos poistettavaa maata olisi keskimäärin 30cm, se tekisi 30 kuutiota. Savea.

Noo päätin lähettää kuitenkin suurtehoimufirmoille tarjouspyyntöjä. Tarjoajat epäili, että työhön menisi 2-7 päivää, riippuen maan kovuudesta. Jos maa on kovaa tiivistä savea, menee aikaa eniten. Päivähinta suurtehoimuautolle tarjouksissa oli noin 1600e, eli kokonaistyö noin 3000-11 000e. Lapio alkoi tuntumaan jälleen houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Viikonloppuna sitten tartuin lapioon ja aloin vähän tutkimaan.

 Tavaraa oli tosiaan ihan rossipohjan aluslaudotukseen asti. Tapetit ja pinkopahvit oli vessan paikalta pudotettu suoraan lattian alle. Ja jo alunperinkin maa vaikutti olleen todella korkealla tällä kohdin. Kissanluukustakin jo huomaa, että maa on talon alla 30cm korkeammalla kuin ulkopuolella.





Alapohjan rakenne on tosiaan sellainen, että pituussuunnassa talon poikki menee kolmessa rivissä pylväitten päällä hirsiä, joitten yläpinta on samalla tasolla sokkelin yläpinnan kanssa. Sokkelin päältä sitten lähtee varsinaiset lattiahirret näitten pitkittäin olevien hirsien yli. Tässä kuvassa nimenomaan pitkittäin oleva hirsi makaa möhjän sisälle.













Päätin purkaa rossipohjan aluslaudoituksen kokonaan, että saisin helpommin kaiken maa-aineksen pois. Ajatus oli siis lapioda tästä kottikärryihin ja kuskata maa kasaan pihalle. Ongelmaksi muodostui se, että kottikärryt oli niin ylhäällä. Kun seisoin montussa, kottikärryjen yläreuna oli noin olkapään tasolla. Raskasta oli kaivella.

Kaiken kaikkiaan maassa oli aluksi purkujätteitten alla noin 10cm patja puusilppua. Hirsiä veistäessä oli kaikki jätetty talon alle. Maa oli kuitenkin niin rutikuivaa savea, että puut, pinkopahvit ja tapetit ei ollu ollenkaan homeessa tai mädäntyneitä. Ainoa voimakkaasti homeessa oleva oli viemäriputken eristeet. Hiiret kun olivat juossennelleet vessan lattian alla eristeissä (http://hirsikoulunuumenissa.blogspot.fi/2016/09/vessan-purku.html), niin ne oli kuljettanut purua ja lasivillapylsyä syvälle maan alle viemäriputken viertä pitkin. Viemäri oli varmaan ollut sen verta lämmin, että hiiret olivat tehneet pesän putken kyljille. Lasivillan jämiä löytyi vielä yli metrinkin syvyydestä.

Vallan hämmentävää oli kyllä saven kuivuus. Aivan kovaa ja kikkareista. Lapion kun sai painettua maahan ja väänsi, maa lohkeili suuriksi savimurikoiksi. Maa oli juuri sellasita, mikä olisi ollut kovin työlästä imuroitavaksi. Kosteuteen törmäsin vasta aivan viemäriputken juuressa montun syvimmässä kohdassa. Viemäriputki on kaivettu anturan alitse, joten kaivoin sen esille sinne asti.



 Tässä sitten lopputulosta. Ryömin myös lattioitten alle ja kaavin sekä puusilput, että myös savea pois. Kulku on talon alla nyt siten auki, että siellä pääsee liikkumaan kaikkialle.
 Toisessa lattiahirressä on lahovikaa.












Näin tilavaksi tuli. Takana oikealla näkyy keittiön hellan, piipun ja opettajan kamarin uunin perustus, vasemmalla kellaria


Tää yrittää havainnollistaa pois kaivetun maan määrää. Tosiaan kaksi päivää lapioin ja pois kuljetettu maamäärä oli karkeasti 4 kuutiometriä. Toin puhtaan saven tähän pihalle, sillä tätä voi käyttää täyttömaana, kun joskus liiterin takaa poistan lasilla ja muulla roskalla pilatun maan. Liiterin taakse päätyi myös lasivillan sekainen maa-aines. Metsään kippasin puhtaan savensekaisen puusilpun.

Elikkä jos nyt laskee itselleen palkkaa niin: Imufirmoilta kuluisi tällä maa-aineksella tarjousten perusteella vaikkapa 5 päivää saada 30m3 maata pois:
 5vrk x 1600e=8000e
8000e/30m3=267e/m3

Ja minun oma työ oli siis noin 4m3: 4x267=1067e

Säästö oli siis tonni kahen päivän työllä. En oo ikinä ollu näin hyväpalkkasessa työssä! Raskasta oli kyllä. Saven hakkaaminen otti ranteisiin ja lastaaminen pään korkeudelle kottikärryyn hartioihin ja selkään. Kyllä tunsi monta tuntematonta lihasta ja ymmärsin taas, miksen harrasta muuta kuin hyötyliikuntaa. Toiset maksavat saadakseen moista urheilua!

Ajattelin kyllä, että jos jatkan tätä hommaa, niin voisin työllistää jonkun työttömän jannun pariks päiväks. Imuauton päivähinnalla palkkaisi miehen pariksi viikoksi, etenkin jos saisi työllistämistukea. Ja tämän kokeilun perusteella, hemmo lapion varressa on kilpailukykyinen vaihtoehto!
Luulin itseäni kevätihmiseksi, mutta syksy se vasta parasta onkin!

2 kommenttia:

  1. Täältä löytyi kiinnostava blogi ja postaus. Meillä tämä kaameus on edessä, yhden kamarin alta on kipattu maat pois, joten tiedetään, mitä tuo työ on ;). Uuh, mitä uurastusta, perässä tullaan. Lopputulos onneksi palkitsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vähän itsellekin lohtua, kun tietää, että joku muu on kokenut saman :D Kyllä sitä hetki täytyi tuolla talon alla istuskella ja ihastella työn tulosta, ennen kuin laittoi lattian taas kiinni. Siinä se työn suola on!

      Poista