keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Vikojakin löytyy

Jottei kaikki olkisi niin mainiota, niin kerrotaanpas nyt vähän talon vioista. Sen lisäksi, että märkätilat pitää räjäyttää ja tehdä uudestaan, ongelmia ovat vesikatto ja alin hirsikerta. Perehdytäänpäs ensiksi kattoon:

Tönössä on siis vanha betonitiilikatto. Sen iästä ei ole mitään tietoa, mutta oletettavasti se on nyt _vähintään_ 50 vuotta vanha. Vintiltä näkee katon alhaalta päin, eikä se nyt liiemmin ole vuotanut, mutta ikää kun on jo kovasti, niin vaihtoonhan se pitänee laittaa. Voi olla, että taloudellisista syistä täytyy vähän käydä antamasta elvytystä ennen kokonaisvaltaista uusimista...

Talossa on vissiinkin melko poikkeuksellisesti kattotuolirakenne, eikä perinteisen kaltainen harjahirsimuotoinen rakenne, joten ylhäällä on avaraa tilaa. Ruoteet on tehty vahvasta täyskanttillisesta laudasta ja ne vaikuttavat niin vahvoilta, että niitä kannattaa jatkossakin hyödyntää. Ruoteissa on sitten päreet kiinni, jotka ikävästi hankaloittavat pohjoisella lappeella olevan pienen vuotopaikan paikannusta. Päreitten päälle on sitten lyöty ripat, jotka kannattelevat kattotiiliä. Talossa on ollut kummallakin lappeella kaksi ikkuna-aukkoa, joiden paikoilla on nyt muutamia lasisia kattotiiliä valoa tuomassa. Haaveena voisi olla saada ne joskus hamassa tulevaisuudessa takaisin.

Tällä hetkellä katon vähäistä vuotoa ja mädäntyneitä räystäslautoja suurempi murhe on alin hirsikerta. Minulla oli vahva aavistus jo etukäteen, että kengitystarvetta on ja nopea vilkaisu paikan päällä epäilyksen vahvistikin. Niinpä kävin tässä yksi päivä tekemässä omatoimisen kuntokartoituksen alapohjassa.

Pitkillä sivuilla lattiahirret on kannatuksella myös sokkelista
Talossa on melko korkea sokkeli, ja puolet alapohjasta on niin korkeata, että siellä on helppo kyykkiä ja tutkia. Alapohja näyttää muutenkin voimakastekoiselta. Talon keskellä menee pituussuunnassa kolme riviä betonisia pylväitä, jotka kannattelevat pituussuuntaisia hirsiä. Näitten hirien päällä on vasta varsinaiset lattiaa kannattavat hirret. Olen siinä käsityksessä, että yleensä alapohjan eristeet on lattiaa kannattelevien hirsien välissä ja päällä, mutta talossa on umpinainen yhtenäinen laudoitus lattiaa kannattelevien hirsien päällä, ja eristekerros on vasta tämän yläpuolella. Eristekerros alkaa toisin sanoen vasta toisen hirsikerran puolenvälin tasalta. Hämmästyin vallan alapohjan kuivuudesta ja hyväkuntoisuudesta. Näytti kuin puulastut olisi sinne vasta hetki sitten veistelty.

Ulkoa päin näkymä olikin hiukkasen toisen lainen. Ja syylinen näkyy kuvassa vasemmalla. Tipplista on kauttaaltaan lahonnut ja uittanut vettä alimpaan hirteen niin, että päätyseinässä alimman hirren voisi vaikka lusikoida pois. Lahoa on alimmassa hirressä kauttaaltaan. Päätyseinä on myöslounaiskulmasta painunut parisen senttiä lahon vaikutuksesta..

Toinen hirsikerta on jo lähes virheetön. Tervapaperi laudoituksen alla on ehjä ja kuiva, ja bitumikermi sokkelin päällä on ehjä ja tukevasti edelleen. En näe tippalistan lisäksi mitään muuta syytä lahovauriolle. Kengittämiseksi tämä homma jokatapauksessa menee.

Kengittämisestä on yllättävän vaikeatta löytää käytännön tietoa mistään. Ainakaan vastaavan oloisista kohteista. Esim. blogeissa ja museoviraston korjauskortistoissa kohteina on joku pieni savupirtti, mikä on purettu lähes kokonaan alkutekijöihinsä. Sellaisessa kengityksen toteuttaminen on melkoisesti helpompaa kuin talossa, jossa lapohjan purkaminen ei oikein tulisi kyseeseen. Lisäksi kun talossa on vielä kunnollinen leveä sokkelikin.

Haluaisin itse tehdä kengityksen. Sen toteuttamistapa, etenkin siltä osin, että miten taloa tuetaan ylös siinä vaiheessa, kun uutta hirttä ollaan asettamassa paikoilleen (koska eihän tunkki voi olla sokkelin alla silloin, kun hirttä laitetaan paikoilleen, eikä följareitakaan oikeen saa molemmin puolin seinää sisäpuolisten rakenteitten takia pultattua), niiiiin päädyin kutsumaan paikalle naapuripitäjästä tätini suositteleman hirsimestarin konsultaatiokäynnille. Nyt sitten jännityksellä odotetaan, minkälaista ohjetta sieltä saadaan. Mahdollista hintatiedusteluakin aijon tehdä, että josko vaativan työn kuitenkin voisi antaa ammattilaisten tehtäväksi.

2 kommenttia:

  1. Moi.

    Miten alahirsi tuli kunnostettua ? Itsellä edessä sama homma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve! Tein kengitystyön viimeviikolla. Siittä on nyt jonkin lainen postaus tehtynä. Toivottavasti siitä olisi apua. Ja kysy toki, jos jotakin jäi avoimeksi! :)

      Poista