perjantai 4. maaliskuuta 2016

Esittelyä

Vähän esittelyä itse talosta. Eli koulu on rakennettu 1920-luvulla ja koulutoiminta on rakennuksesta loppunut ilmeisimmin joskus 1970-luvun alussa, kun kansakoulujärjestelmä loppui. Alunperin koulussa on ollut opettajan asunto ja vain yksi luokkahuone, sekä suuri oppilaseteinen, joka nykyisin on jaettu useampaan osaan. Koulutoiminnan loppumisen jälkeen koulun luokkahuone, joka on kooltaan noin 50 neliötä, on jaettu kahteen osaan postitoimiston siirryttyä tiloihin. Myös vedet on vedetty rakennukseen ilmeisesti tuolloin. Vielä postitoimiston loppumisenkin jälkeen rakennukseen on tehty muutoksia ja nykyisin se muodostuu kahdesta erillisestä asunnosta.

Keittiö lienee lähinpänä alkuperäisasuaan
Madallettu katto, levytetty lattia ja lisäeristetty seinä...

















Rakennus on ulkoisesti hyvin lähellä alkuperäisasuaan, mutta toki katemateriaali on vaihdettu nykyiseksi tiilikatoksi. Ikkunat ovat onneksi säilytetty alkuperäisinä ja ne ovatkin vallan hyvässä kunnossa. Sisältä muutoksia on tehty laajemmin. Seiniä on lisälämmöneristetty ja levytetty lastulevyllä. lisäksi monista huoneista alakattoa on laskettu merkittävästi. Liekö sitten sitä ajan ihannetta, vai energiansäästömielessä, mutta alkuperäistä ruhtinaallista 280cm huonekorkeutta on laskettu 250cm usealla puolen taloa. Vain keittiössä ja luokkahuoneessa on alkuperäinen alakatto näkyvissä. Luokkahuoneen korkeus tosin lähentelee ilokseni neljää metriä. Lisäksi lattiat on levytetty ja niissä on pintamateriaalina nykyisin muovimatto.

Suurin murhe sisätiloissa ovat luonnollisestikkin märkätilat. Ne on tehty joskus silloin 1970-luvulla ja niistä on aika totaalisesti ajanut ohi. Toisessa asunnossa ei itse asiassa edes ole suihkua. Kosteuskartoituksessa, jonka myyjä oli teettänyt, ei onneksi ilmennyt suurempia kosteusvaurioita. Märkätilat menevät kuitenkin kokonaan purkuun ja tarkoitus olisi tarkistaa huolella koko niitten ympäristö kosteusvaurioitten varalta. Uudet märkätilat tullaan varmaankin sijoittamaan kutakuinkin samoille paikoille, mutta sitä päästään miettimään vasta sitten myöhemmin.


Sisätilat ovat yleisilmeeltään nuhjuiset ja voimakkaasti tupakalta haisevat. Kaikki pinnatkin ovat kellastuneet tupakan polton seurauksena. Kaikki pinnat täytyykin laittaa uusiksi, mutta tarkoitus olisi säästää mahdollisimman paljon kaikkea alkuperäistä - jo ihan taloudellisistakin syistä. Keittiö on sen verran pieni, että sieltä joudun varmaan toisen kahdesta kulmakaapista purkamaan, jotta saadaan tilaa nykyajan kodinkoneille, mutta kaapin ovi olisi mukava saada sijoitettua jonnekin toisaalle. Suuri toive olisi, että levytettyjen seinien ja erityisesti kattojen alta löytyisi alkuperäinen lautakatto. Ja muovimaton ja levytyksen alta alkuperäinen lattia! Huoneistoista on lähes kaikki väliovet poistettu ja kiikutettu vintille. Ilmeisimmin siis on lyöty onneksi levyt vanhan lattian päälle, jolloin lattia on noussut sen verran ylemmäksi, että ovet eivät ole enää toimineet. Toivotaan parasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti