keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Vääriä töitä ja puuta puuttuu!

Töitä töitä töitä! Niitä piisaa. Valitettavasti vain väärässä paikassa... Nimittäin mulla on ollut nyt niin työntäyteistä tässä, etten oo ehtiny ollenkaan käydä kouluani remppaamassa. Mieleni ei millään jätä mua rauhaan. Taloni tarvitsee minua! :( Viimesen kuukauden aikana olen ehtinyt vain pari kertaa käymään paikan päällä. Oon nyt tässä kuitenkin koittanut järjestellä ja valmistella niin, että kun elokuussa pääsen lomalle (toivon mukaan), niin pystyisin heti ryhtymään kengitystyöhön.

Pari viikkoa sitten kävin vähän siivoilemassa purkujätteitä ja piharakennuksesta edellisen asukkaan romuja pois ja samalla siinä sivussa vähän tutkiskelin ja mittailin, että minkä näköistä puutavaraa sitä täytyisi hankkia. Jo keväämmällä vedin ronskisti moottorisahalla parikymmentä senttiä ulkolaudotuksesta pois koko talon ympäri, jotta näkisin hirsivaurioitten todellisen laajuuden. Näytimpä moottorisahaa vähän hirsillekkin. Mutta tästäpä voisinkin tehdä vallan eri postauksen, kun saan kuvatkin kehiin :D

Elikkäs listasin tarvittavat puutavarat ja soittelin paikalliset sahat läpi. Tuloksetta. Neljästä sahasta yksikään ei kykene sahaamaan mulle järeetä hirrenomaista puutavaraa! En tietenkään olettanutkaan, että suorilta käsin varastosta saisi valmista tavaraa, kun tarvittavan puutavaran mitat ovat esimerkiksi 140x200mm. Mutta kaksi sahoista ihan mainosti sahaavansa asiakkaitten tarpeitten mukaan, mutta kuitenkaan nyt puutavaraa ei löytynyt. Ainoa, mitä olisi saanut, olisi ollut 150x150 liimapuupalkki suolasella hinnalla. Nykyään tuntuu aina olevan niin, että kaikki täytyy tehdä itte. Niinpä siis soitto isille ja sahuri tilaukseen! Kotopuolessa kuulemma onkin tukkeja, joista voisi saada järeäämpääkin hirttä aikaiseksi. Tämä meinaa vaan taas jollekkin vapaapäivälle hikistä lautamiehen homma kenttäsahurin apuna. Täytyy vaan toivoa, että ei kovin myöhäiseksi syksyyn venyisi puumateriaalin saanti.

Oon nyt päättäny uusia ulkovuoren kokonaan lounaan puoleiselta päätysivulta. Ensinäkin seinällä on jo tehty monia lautajatkoksia. Lisäksi paahde on kuluttanut kaiken maalin pois ja syönyt melkoisesti laudoitustakin säleiseksi. Monessa laudassa on suuria halkeemia ja suoranaisia koloja etenkin oksapaikkojen ympärillä. Suuri osa laudoista ja kaikki rimat menisivät jokatapauksessa vaihtoon. Seinä on luokan päätyseinä, ja koska siinä on ollut taulun paikka, ei siinä edes ole ikkunoita, joten samalla, kun laittaa tuulensuojalevyn sinne väliin, nii se ei muuta edes talon ulkonäköä julmaksi.

Hirsikorjaukset on tarkoitus tehdä nyt siten, että moottorisahalla sahaan vanhoista hirsistä alapinnan suoraksi. Käytännössä siis suunnilleen toinen hirsikerta menisi puoliksi. Sen jälkeen suorasärmäinen kantikas parru vaan paikoilleen ja talo pullotunkkien avulla alas. Tähän vois tietty jollakin hommaa aijemmin tehneellä olla jokin toinen konsti mielessä, mutta näin aloittelija nyt tuumailee.